background

Praktische info

Wat je moet weten over onze schermtrainingen

Trainingsmomenten

Dit seizoen starten we op dinsdag 16 (jongeren en volwassenen degen) en woensdag 17 (jongeren en volwassenen floret) augustus, om 19.30 uur (nog even in onze vertrouwde schermzaal in het Scheppersinstituut). De andere groepen starten zoals steeds vanaf september.

Let op want vanaf dit jaar wijzigt er heel wat, naast een nieuwe locatie, komen er ook heel wat trainingsmomenten bij, kijk dus zeker het nieuwe trainingsschema na zodat je geen seconde hoeft te missen.

We voorzien begeleide training gedurende 1.30 uur. Daarna kan je nog 30 minuten vrij schermen.

 

Piraatjes (5-6-7 jaar, schermschool):

 • vrijdag: 18.00 - 19.00 uur

Aramis (8+, eerstejaars):

 • maandag: 19.00 - 20.30 uur
 • donderdag: 19.00 - 20.30 uur

Athos (tussengroep):

 • woensdag: 19.00 - 20.30 uur
 • vrijdag: 19.00 - 20.30 uur

Porthos (jongeren en volwassenen floret):

 • maandag: 19.30 - 21.30 uur
 • vrijdag: 19.30 - 21.30 uur
 • *woensdag (3e sessie): 19.30 - 21.30 uur

d'Artagnan (jongeren en volwassenen degen):

 • dinsdag: 19.30 - 21.30 uur
 • vrijdag: 19.30 - 21.30 uur
 • *maandag (3e sessie): 19.30 - 21.30 uur

 

Les of geen les?

Bij De Maneschermer trainen we elke weekdag, behalve in het weekend. Tijdens schoolvakanties, op feestdagen en enkele andere uitzonderingen is er geen les. Kijk dus zeker onze kalender na.

Tijdens schoolvakanties zijn er wel schermstages. Informatie daarover wordt doorgestuurd via e-mail. Je vindt ook meer informatie in onze Facebook-groep en bij de Vlaamse Schermbond.

 

Trainingsprogramma

Onze trainingen verlopen steeds volgens een bepaald stramien. Hierbij werken de trainers rond verschillende onderdelen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een schermer. Onze groepen gaan hier elk apart en met hun eigen trainer mee aan de slag.

Elke training start met een opwarming, waar eventueel spelvormen aan worden toegevoegd. Hierna gaan we aan de slag met het schermspecifieke werk, zoals beenoefeningen en/of groepsoefeningen met het wapen. Daarnaast doen we wedstrijdjes en oefeningen met het elektrische materiaal. Die zijn belangrijk voor een goede en realistische voorbereiding naar wedstrijden toe. De lesgevers kunnen schermers apart nemen voor individuele lessen om specifieker te werken.

Schermen is een complete sport waarbij we onze schermers volledig proberen te ontwikkelen. Naast het fysieke is er aandacht voor het mentale, psychologische aspect van de sport. Schermen wordt niet zomaar ‘fysiek schaken’ genoemd. We beseffen dat je meer dan alleen fysiek sterk moet staan. Verder werken we aan coördinatie, zowel grove als (ultra)fijne motoriek beheersen en leren analyseren wat er juist gebeurt op de schermpiste.

Tijdens de training zetten we in op fairplay en sportief gedrag. We werken aan het verantwoordelijk en zorgvuldig omgaan met het eigen materiaal en/of het clubmateriaal. Telkens we het materiaal opzetten, draagt iedereen zijn steentje bij.

*Nieuwe* Locatie

Wij trainen elke weekavond (behalve in het weekend) in het gloednieuwe sportcomplex van de BIM-SEM (het Berthoutinstituut-Klein Seminarie) in Mechelen.

Opgelet: de ingang van de sporthal is via de Voochtstraat (dus niet langs de Bleekstraat). Deze straat is doodlopend met toegang voor tweerichtingsverkeer en kan je bereiken door via de Ring (aka "de vesten") de Keizerstraat in te rijden om zo via de Korte Maagdenstraat vervolgens de Voochtstraat in te rijden. Wegrijden kan dan via de Bleekstraat.
Een andere mogelijkheid is dat je naar de Voochtstraat rijdt via de Augustijnenstraat en de Gerechtstraat.

Parkeren in Mechelen kan op de aangegeven parkeerplaatsen in de stad (betalend tot 20.00), op de parking Zandpoortvest (betalend tot 20.00 en op 5 minuten wandelen) of op de parking Douaneplein (gratis en op 10 minuten wandelen - +/- 900meter).

Aangezien de stad Mechelen momenteel bezig is aan de vernieuwing van "de vesten" kan het zijn dat er hier en daar een omleiding is. Hoewel ze van week tot week kunnen veranderen, worden ze vaak via Waze correct aangegeven, daar waar de GPS dit niet altijd opvangt.
Indien er toch nog vragen zijn aarzel dan niet om contact op te nemen met het bestuur of één van de trainers.

Schermmateriaal

De eerstejaars kunnen materiaal van de club huren. Vanaf je tweede jaar, dien je dit zelf (eventueel tweedehands via de club) aan te schaffen.

Ben je een competitiebeest, en wil je graag deelnemen aan (Belgische) schermtoernooien? Ga dan zeker even na aan welke voorwaarden al je materiaal moet voldoen.

Goede afspraken maken goede vrienden

Wij zijn een dynamische club

 • Schermen staat bij ons synoniem voor plezier. We proberen onze trainingen steeds in een aangename en toffe sfeer te laten verlopen.
 • Wij staan altijd klaar voor onze schermers en vrienden. Met vragen kan je altijd terecht bij de trainers, het bestuur of andere schermers.
 • Enthousiasme tijdens de trainingen en aandacht voor het geleerde moedigen we graag aan.
 • Plezier staat voorop, maar ook de nodige leergierigheid en zin om te komen schermen. Dit zowel voor recreatieve als competitieve schermers.
   

Wij zetten in op punctualiteit en ordelijkheid

 • Om de trainingen op het juiste tijdstip te starten, vragen we om steeds een 10-tal minuten op voorhand aanwezig te zijn.
 • Bij de start van het seizoen (of als je nieuw bent) hebben we een aantal documenten nodig (lidgeld, medisch attest, inschrijving). We vragen om dit binnen de maand in orde te brengen.
 • De inschrijvingen voor wedstrijden gebeuren uitsluitend via wedstrijden.demaneschermer@hotmail.com en moeten steeds tijdig doorgegeven worden.
 • Bij het schermen hoort een uitrusting. Deze moet altijd in orde zijn. Draag dus zeker zorg voor het eigen materiaal of het materiaal van de club.
 • Bij blessures en ongevallen op de training zijn we er als club voor onze schermers. Aarzel dus zeker niet om dit te melden.
   

De Maneschermer is een geëngageerde club

 • Respect staat centraal binnen de schermsport. Voor en na elke wedstrijd groet je dan ook je tegenstander en de scheidsrechter. Tijdens de trainingen trekken we dit door naar de trainers. Voor en na de training groeten we de trainers en de andere schermers.
 • Tijdens wedstrijden draag je deze gedachte van respect mee uit. Je vertegenwoordigt De Maneschermer.
 • Doorheen het seizoen organiseren we allerlei evenementen waarbij we altijd extra helpende handen nodig hebben. Interesse? Geef een seintje.
   

Andere afspraken en informatie

 • Voor nieuwe schermers werken we met een systeem van 3 proeflessen voor € 30. Na deze lessen kan er dan bekeken worden of je wil blijven schermen. De € 30 van de proeflessen wordt dan van het lidgeld afgetrokken.
 • Voor de veiligheid van onze jongste schermers vragen we aan de ouders om hun zoon of dochter na de les in de schermzaal/inkomhal te komen ophalen. Zo vermijden we eventuele ongevallen op straat.
 • Tijdens de training vragen we dat de ouders buiten de zaal wachten om de volledige aandacht op de training te kunnen richten. Voor de ouders van onze jongste groep (6-8 jaar) maken we een uitzondering.
 • Het lidgeld wordt steeds op de rekening van de club gestort. We nemen hiervoor geen cash geld meer aan.